Δημοσιεύτηκε στις 07 Δεκεμβρίου 2024
Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος.
Ήταν γνωστός και με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης. Η είδηση του θανάτου του Κώστα Γεωργοσόπουλου έγινε γνωστή με ανάρτησή του αδερφού του, Βασίλη.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας, και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους του τους Δημήτρη Ροντήρη και Γιάννη Σιδέρη. Εργάστηκε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση.
Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επιμέλεια του βιβλίου Δραματική ποίηση, που αποτέλεσε επί 25 χρόνια διδακτέα ύλη στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 2003 ήταν πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου.
Το 2008 τού απενεμήθη το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Επίσης, το 2006 το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορά του. Το 1986, για το έργο του «Τα μετά το θέατρο», έλαβε το 1ο Κρατικό Βραβείο δοκιμίου, ενώ για το έργο «Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ» το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2000). Μπήκε στον στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971 από τις στήλες της εφημερίδας «Το Βήμα» και συνέχισε στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Κριτικά δοκίμια, επιφυλλίδες και σχόλιά του έχουν κυκλοφορήσει στους εξής τόμους: Κλειδιά και κώδικες θεάτρου, Ι, Αρχαίο δράμα, 1982, ΙΙ, Ελληνικό Θέατρο, 1984, Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου, 1984, Τα μετά το θέατρο, 1985, Προσωπολατρία, 1992, Θίασος Ποικιλιών, 1993, Νήμα της στάθμης, 1996, Παγκόσμιο θέατρο, 1, Από τον Μένανδρο στον Ίψεν, 1998, Παγκόσμιο θέατρο, 2, Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ, 1999, Παγκόσμιο θέατρο, 3, Από τον Μίλλερ στον Μύλλερ, 2000.
Με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Αμήχανον Τέχνημα», 1971, 1980 (μαζί με την «Παράβαση»), τα διηγήματα «Η Καμπάνα - Οδάξ», 1985, και τη συλλογή τραγουδιών τα οποία έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες (Χρονικό, Η μεγάλη αγρυπνία, Ιθαγένεια, Ανεξάρτητα τραγούδια, 1980). Επίσης, με το ίδιο ψευδώνυμο υπογράφει το μεταφραστικό έργο του, που έχει ως άξονα το αρχαίο δράμα.
Σχετικά
Η τρυφερή κωμωδία «Κορίτσια Ημερολογίου», ανεβαίνει από το Θέατρο Λέξη
Σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσιάκκα
"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Αλέξανδρος Μαρτίδης και Aντωνία Χαραλάμπους μάς μιλούν για τις σχέσεις
Στην πολύ επιτυχημένη παράσταση του Τάσου Ιορδανίδη
Η Κατερίνα Βρανά φέρνει την «Ντερμπεντέρισσα» στην Κύπρο
H ολοκαίνουρια solo stand up comedy της, για δύο παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόγραμμα για νέους συγγραφείς εγκαινιάζει από τη νέα χρονιά ο ΘΟΚ
Με εργαστήρι διαρκείας για συγγραφείς στα πρώτα τους βήματα και συναντήσεις για θέματα συγγραφής με όλους όσοι ασχολούνται με τη θεατρική γραφή
«Η κούκλα του Φραντς Κάφκα» στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσία με δύο παραστάσεις
Μία νέα παραγωγή της δημιουργικής ομάδας του «STILL! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο»
Ξεκίνησε η προπώληση για τη θεατρική παράσταση "Μητέρα" του Ουαζντί Μουαουάντ
Εξασφαλίστε τα εισιτήριά σας
«Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ
Σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου
"Η Αφροδίτη με τη γούνα": Ένα ιδιαίτερα σκηνοθετημένο θεατρικό αναλόγιο
Σε σκηνοθεσία της Έλιας Ιωαννίδου
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος
Ο σπουδαίος ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος “έφυγε” από τη ζωή- Ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί
Δωρεάν παραστάσεις από το 37ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Στην Κεντρική Σκηνή «Εύης Γαβριηλίδης», στο Θέατρο ΘΟΚ
Οι ΣαλΟΥπέτες έρχονται για πρώτη φορά στην Κύπρο, για δύο μοναδικές παραστάσεις
Με ένα Χριστουγεννιάτικο μουσικο-θεατρικό παραμύθι για όλη την οικογένεια!